dimarts, 7 de gener del 2014

MIRALL TRENCAT de Mercè Rodoreda

1- TRES GENERACIONS
 La Teresa Goday és filla d’una peixatera, de jove té una relació amb Miquel Masdéu i d’aquesta neix un fill Jesús Masdéu. Ella ho amaga i li dóna el nen a Jesús dient-li que els seus pares estaven morts i que volia que aquest nen fos el seu fillol. Després d’això es casa amb un home gran i ric anomenat Nicolau Rovira que aquest al morir li dóna tota la seva fortuna. Després de la seva mort coneix Salvador Valldaura amb qui s’acaba casant i després d’un temps, se’n van a viure a la torre de Sant Gervasi. Tot i estar casada amb Salvador, ella te una relació amorosa amb el notari Riera. Del seu matrimoni amb Valldaura neix la Sofia, que és una noia de caràcter fred, manipuladora i distant. Des del principi té una relació molt difícil amb la seva mare, pel seu pare en canvi té un amor profund, però això canvia amb la mort del seu pare ja que ell no compleix la promesa de fer-la heretera. Dos anys després ella es casa amb l’Eladi Farriols, però aquest la nit de noces li diu que té una filla i això fa que la seva relació sigui molt difícil. Tot i així ella decideix adoptar la nena que es diu Maria per poder controlar millor el seu marit. Del seu matrimoni en naixen dos fills en Ramon i en Jaume. El Ramon i la Maria tenen una molt bona relació, sempre estant junts i li fan la vida impossible al seu germà petit el Jaume, fins al punt que són responsables de la seva mort. La minyona Rosa diu a Eladi que entre la Maria i en Ramon hi ha alguna cosa més que una relació de germans, després d’això els diuen la veritat i això els afecta bastant als dos, i fa que en Ramon marxi de casa i la Maria es suïcida. Després d’això l’Eladi es va desmillorant fins que mor i tot seguit poc temps després la Teresa. Al morir la seva mare, la Sofia decideix marxar a França on es torna a casar i després de la mort del seu marit torna a Barcelona on es retroba amb el seu fill Ramon.
   2- L’ARMANDA
L’Armanda Valls és la cuinera dels Valldaura des de molt jove, té una relació amb l’Eladi i guarda unes arracades que ell li va donar com a símbol d’amor. Quan es fa més gran ha de deixar la cuina per qüestions mèdiques i es converteix en el membre del servei mes fiable de la casa. Ella descobreix diversos secrets de la família Valldaura que no desvetllarà mai, i a mesura que la Teresa empitjora s’ocupa d’ella i es converteix en la seva confident. Després de la mort de la Teresa, se’n va a viure a un pis i no passa necessitats, ja que la Teresa havia disposat al morir que mentre ella visqués continués tenint el sou que tenia quan treballava a la casa. Ella es casa amb un home de l’exèrcit. I es retroba amb la Sofia i en Ramon a la torre quan la Sofia torna de França.
   3- ELS SECRETS
La Teresa ven un fermall que li regala el seu primer marit per poder-li donar els dines a la seva tia, però li diu al seu marit que li han robat i aquest l’hi torna a comprar.
La Teresa té un fill amb Miquel Masdéu, però això és un secret que no revela mai tot i que afilla el seu fill, i diu a Jesús que els pares del nen han mort i que se n’ocupi ell.
La Maria és filla de l’Eladi, però ho amaguen i diuen a totes les serventes de la casa que el seus pares són morts, tot i així l’Armanda ho descobreix i més tard ho han de dir als nens ja l’Eladi s’assabenta que entre els dos germans hi ha una relació.
La causa de la mort del Jaume va ser un accident provocat pel Ramon i la Maria.
   4- OPINIÓ PERSONAL
Aquest llibre m’ha agradat molt ja que està molt ben relatat i en part descriu a qualsevol família que pot tenir els seus problemes i secrets. És un llibre amb molta emoció i descriu el que passa durant les tres generacions tot i que en part és una mica trista ja que hi ha moltes morts que no m’esperava com la de la Maria i la mort precipitada de l’Eladi. És un dels pocs llibre que m’he llegit sense saber què pot passar a continuació.

Míriam Sabaté 4t B

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada