dilluns, 16 de desembre del 2013

WONDER de R.J. Palacio





1- De què tracta aquest llibre?

El llibre tracta sobre el primer any d'escola d'un nen de deu anys, l'August Pullman (Auggie pels familiars), que va néixer amb una sèrie de problemes, els quals li estan fent la vida impossible. Té la cara deformada, ha estat sotmès a diverses operacions i porta uns audiòfons per sentir-hi millor. Té una germana, la Via, la qual li mostra sempre un afecte especial juntament amb els seu pare i la seva mare.


2- Com és l'August, el protagonista?
 
Físicament, el noi és molt estrany. Té els ulls un parell de dits més avall d'on els hauria de tenir, gairebé ja a la galta. Els té molt inclinats avall fent un angle molt exagerat, gairebé com si algú li hagués fet dos tallets diagonals a la cara; l'esquerre clarament més avall que el dret. Els té sortits enfora, perquè la cavitat ocular no és prou fonda per encabir-los. Les parpelles superiors sempre estan mig tancades, com si estigués a punt d'adormir-se. Les inferiors li pengen tant que sembla que hi hagi una cordeta invisible que les tiba cap avall. Se li veu perfectament el vermell de dintre dels ulls, com si estiguessin girats del revés. No té ni celles ni pestanyes. El nas és massa gros en proporció a la cara, i una mica de patata. Als laterals del cap, allà on hi hauria d'haver les orelles, sembla com si li haguessin fet un plec amb unes alicates gegants i li haguessin deixat la part del mig de la cara enfonsada. No té pòmuls. Té dos plecs molt marcats que li baixen des del principi del nas fins a la boca i que fan que sembli com de cera. Hi ha gent que es pensa que s'ha cremat en un incendi. Sembla que les faccions se li estiguin desfent, com els regalims de cera que es fan a les espelmes. Les múltiples operacions que li han fet per corregir-li el paladar li han deixat unes quantes cicatrius al voltant de la boca. Les dents de dalt les té petites i molt separades. Té una sobremossegada severa i una mandíbula molt més petita del normal. La barbeta la té petitíssima.
Psicològicament, és més madur que qualsevol dels nens i nenes de la seva edat, encara que a vegades es comporta com un nen petit perquè mai s'ha hagut d'enfrontar a res i ara en algunes circumstàncies es veu sol. Raona com ho faria un adult i dóna més valor als fets de les persones que no pas a les paraules. Té una gran capacitat intel·lectual, especialment per les matemàtiques.

3- Quina valoració personal faries d'aquest llibre? A qui el recomanaries? 

És un dels millors llibres que m'he llegit mai. M'ha agradat molt, és fàcil i ràpid de llegir i molt emotiu. L'autora (R.J Palacio) ha aconseguit transmetre'm els sentiments del protagonista i m'ha fet reflexionar sobre l'actitud que hem de tenir envers les altres persones i sobre com som nosaltres. Mentre el llegeixes et sents com si estiguessis immers en la història i sents ànsia per continuar la lectura.  La història és fàcil de seguir i està molt ben redactada. L'únic que trobo innecessari és l'existència d'una petita història paral·lela, la de la seva germana Via, relacionada amb la seva parella, una obra de teatre i les seves amigues de la infància.
Encara que tingui 416 pàgines penso que podria ser un bon llibre com a lectura obligatòria i que agradaria molt als alumnes. Us el recomano.

Manel Jové 4t ESO A



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada